Zitazonium

ZITAZONIUM

Zitazonium rendelés – Mi az a Zitazonium és mire alkalmazható?

A Zitazonium az EGIS gyógyszergyártó vállalat által gyártott, vényköteles gyógyszerkészítmény. Hatóanyaga a tamoxifen, amely összetett hatásának megfelelően a rosszindulatú emlődaganat és a peteérés nélküli meddőség kezelésére szolgál. A Zitazonium az anti-hormonok csoportjába tartozó, nem-szteroid gyógyszer, ami bizonyos szövetekre az ösztrogénnek (női nemi hormon) megfelelő hatást gyakorol, míg más szövetekben az ösztrogén hatását gátolja.

Zitazonium rendelés –Mit kell tudni a Zitazonium alkalmazása előtt?

Zitazonium rendelés előtt érdemes tisztában lenni azzal, hogy a Zitazonium mely esetekben alkalmazható és melyekben nem. Amennyiben az alább felsorolt feltételek közül Önnél bármelyik is fennáll, az Zitazonium rendelése és használata nem ajánlott, illetve kizárólag előzetes egyeztetés alapján, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításai szerint:

  • allergiás a tamoxifenre vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére;
  • ismeretlen eredetű vénás tromboemboliás esemény vagy ismert genetikai hiba előfordulása a beteg személyes vagy családi kórtörténetében;
  • terhesség;
  • egyidejű anasztrozol terápia.

A Zitazonium alkalmazásának lehetőségei menopauza előtti időszakban levő betegek a rosszindulatú emlődaganat vagy a meddőség miatti kezelés megkezdése előtt alaposan megvizsgálandók a lehetséges terhesség kizárásának céljából.

Zitazonium rendelés – A Zitazonium alkalmazása és adagolása

A Zitazonium tablettát mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szokásos adagja naponta 20 mg, rendszeres vérzés esetén a menstruációs ciklus 2., 3., 4. és 5. napján. Rendszertelen vérzés esetén a kúra bármely napon elkezdhető. A kezelés közben klinikai és laboratóriumi vizsgálatokkal figyelni kell a peteérést. Ha a fenti kezelés hatására nincs peteérés, akkor a napi adagot 40-80 mg-ra emelheti az orvos.

Szükség esetén napi 1-2-szer 40-80 mg-ig emelhető az adag. Ha a betegnek jelentkezett menstruációja, akkor az újabb kezelést a menstruáció 2. napján kell elkezdeni.

Amennyiben nem jelentkezik menstruáció, a következő kezelés 45 nap múlva indítható.

Rosszindulatú emlődaganat esetén általában az ajánlott napi dózis 20 mg. A kezelés hosszantartó, évekig is eltarthat.

Zitazonium rendelés – A Zitazonium lehetséges mellékhatásai

Zitazonium rendelés során fontos tisztában lenni a gyógyszer lehetséges mellékhatásaival. Mint minden gyógyszer, így a Zitazonium is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Zitazonium leggyakrabban előforduló mellékhatásai (általába tíz betegből egynél):

Hőhullámok, hüvelyi folyás, változás kora előtt menstruációs ciklus változása, akár teljes kimaradása, csontfájás és a beteg szövetben jelentkező fájdalom, gyengeség, folyadék-visszatartás, vérzsírszint emelkedése, látászavar, szürke-hályog kialakulása, fokozott véralvadás, hányinger, étvágytalanság, hajhullás, viszkető érzés a nemi szervek környékén, rendellenes hüvelyi vérzés, méhnyálkahártya elváltozások, méhdaganat, petefészek ciszta.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Zitazonium rendelés – A Zitazonium tárolása

Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől, hőtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik. A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!